Blog – Full Width

Een kanttekening bij TRE® en SSP

by November 21, 2022

Je gaat toch ook niet alleen de snelweg op na je eerste autorijles?

een kanttekening bij TRE®

“Wordt TRE® DE trend van 2019?” “TRE® in de top 10 van tips om te Ontspannen”

Zomaar twee kopstukken van artikels waarin TRE beschreven wordt. Geweldig nieuws natuurlijk dat TRE® steeds meer bekend wordt in Nederland. Echter wordt het weggezet als een paar oefeningen die je via youtube of een boekje zelf kunt leren. Zo simpel is het ook maar of dat effectief en veilig is? Bereik je het therapeutische effect? TRE® wordt omschreven als een zelfhulptechniek en dat is het ook maar nadat het goed is aangeleerd! Steeds vaker horen we geluiden van mensen die Tension Releasing Exercises doorgeven of zelfs toepassen tijdens behandelingen terwijl zij hier niet voor zijn opgeleid. Ik zal proberen uit te leggen hoe veilig TRE® is maar ook de gevaren bij onkundige begeleiding of het jezelf aanleren. Zie het beoefenen van Tension Releasing Exrecises als leren autorijden. Je eerste rijles leer je gas geven en remmen. Stel voor dat je hierna zelf gaat oefenen in de polder. Dan kan het volgende gebeuren:

-Je krijgt de auto aan het rollen, wat een kick! Maar veel verder kom je niet. Vertaald naar TRE tril je op spierniveau (myalgenen tremoren) en kom je niet in het ontladingproces welke aangestuurd wordt door het zenuwstelsel (neuroge tremoren). Je ervaart wel het fijne gevoel van de rollende auto maar niet de kracht van volle vaart.

-Natuurlijk zijn er waaghalzen die het gas lekker durven in te trappen, vaak angstvallig met de andere voet half op de rem. Je komt niet echt lekker vooruit. De trilling wordt nu aangestuurd vanuit je zenuwstelsel maar blijft oppervlakkig zonder therapeutische werking. Ik noem het de ‘quick fix’: je ontlaadt de oppervlakkige spanning. Hier is niets mis mee maar om verder te komen en de diepe TRE te ervaren zal je voet van de rem moeten. Waar in de auto je voet de rem is, is het bij TRE® je ego. Zolang je ego zich niet veilig voelt, zal dat effect hebben op je proces. Aanwezigheid van een TRE-provider geeft je die veiligheid. Wanneer je over-geactiveerd dreigt te raken, wordt je begeleid zoals een rij instructeur ingrijpt tijdens de rijles. In een veilige setting laat je ego los en zal het proces zijn weg vinden door je lijf!

-Sommige geven de eerste keer in de auto vol gas en vliegen uit de bocht omdat ze de rem niet weten te vinden. Geen fijne ervaring en wie weet wel zo traumatiserend dat je nooit meer auto wilt rijden. Bij TRE kan het ook zijn dat je snel het loslaat mechanisme triggert maar nog niet weet hoe je vertragen of stoppen moet. Je raakt overweldigd en dit kan (her) traumatiserend zijn. Doordat je de zelfregulatie van TRE niet beheerst, brand je door. De koppeling van de auto is je zelfregulatie pedaal: door te koppelen kun je gas geven en afremmen. Het duurt een paar autolessen voordat je dit soepeltjes kunt. Bij TRE is het niet anders! Ook heeft het invloed op medische aandoeningen en medicijn gebruik. In positieve zin bij veilige uitvoering maar wel iets om rekening mee te houden bij bepaalde medicatie zoals bloeddrukverlagers. Sommige medicatie beïnvloeden autonome reacties waardoor overstimulatie niet opgemerkt wordt.

Gun jezelf een medisch geschoolde SSP-TRE® provider wanneer je een medische geschiedenis hebt en medicijnen gebruitk

Laat je een paar sessies begeleiden door een gecertificeerd TRE-provider! Hierna kan je gas geven en afremmen en net als bij autorijden begint het dan pas! Kijken in de spiegels, invoegen en anticiperen op alles wat je tegen komt onderweg. Bewust zijn van wat er in je lijf gebeurt, luisteren naar wat het je te zeggen heeft en daarmee werken. Wat is je tril patroon, stagneer je ergens? Zitten er blokkades, trauma’s? Om dit te onderzoeken is begeleiding gewenst maar inmiddels ken je de zelfregulatie zo goed dat je ook zelf aan de slag kunt!
Overleg met je provider bij lichamelijke of psychiatrische aandoeningen en bij medicijn gebruik of het verantwoord is zonder begeleiding door te gaan.

Kort samengevat kan iedereen bij zichzelf het loslaat mechanisme triggeren, het zit immers al in ons lijf! Je kan het toepassen als ‘quick fix’: loslaten van de alledaagse spanning of ‘therapeutisch’: verwerken van blokkades en trauma’s.
Beide invalshoeken kan je toepassen wanneer je de zelfregulatie beheerst. Zo ‘quick-fix’ ik wanneer ik snel wat spanning kwijt wil voor bijvoorbeeld een gesprek of presentatie. Of gewoon lekker even voor het slapen gaan! Dit kan al een paar minuutjes tegen de muur aan zijn of voor de T.V.!
Met regelmaat neem ik de tijd voor een ‘therapeutische’ sessie. Het proces neemt dan ook echt andere vormen aan!
Ondanks dat ik TRE® gebruik als zelfhulpmethode laat ik me ook begeleiden door een collega TRE-provider omdat de aanwezigheid van een ander veiligheid geeft om nog meer los te laten. Ook kan de provider interventies uitvoeren om patronen te doorbreken en zo je proces bevorderen.

TRE® is makkelijk aan te leren, is veilig en een zelfhulpmethode MITS goed aangeleerd door een Gecertificeerde TRE® Provider. Vraag hier naar of check op www.traumaprevention.com of www.tre-nederland.nl

Ook SSP is ‘makkelijk te beluisteren maar kan echt een shift dus een disbalans teweeg brengen in je zenuwstelsel dus in je mentale en fysieke gezondheid. Laat je begeleiden door een bij Unyte-iLs opgeleide provider!

Trapezius release bij whiplash en tinnitus

by September 7, 2022

Sinds 2016 beoefen ik TRE en heb vele voordelen ervaren zoals verlaging van mijn bloeddruk, minder rugklachten en gewrichtsklachten. Echter bleven de tremoren en ontladingen vaak tot aan mijn middenrif en in mijn gelaat. Al jaren heb ik last van druk op mijn achterhoofd ( whiplash achtig na auto ongeval) en druk achter mijn oren met tinnitus/ oorsuizen. Die oren zijn mijn ‘red flags’ geworden. Zodra ik over mijn grenzen ga of stress ervaar, neemt de spanning bij het mastoïd (achter de oren) en het oorsuizen toe.
Gaat TRE helpen bij het verminderen van de tinnitus?

Sinds een paar weken merk ik een verandering in mijn tremoren: vanuit de schouders gaan ook mijn nek en hals spieren mee doen. Nog wat schokkerig alsof ik nog ergens doorheen moet maar er is ontlading! Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen en of het mij ook uiteindelijk van ‘mijn vriend het eeuwig geluid’ af helpt!?

effect van TRE op bekkenbodem en sexualiteit

by July 8, 2022

De trilling die geïnitieerd wordt bij TRE vindt een weg naar de psoasspier. Deze spiergroep zorgt er voor dat je kunt lopen en dus kan vluchten, vechten of verstarren bij ‘gevaar’.

Door de trilling komt deze ‘spier van de ziel’ in ontspanning. Nabij gelegen spieren zullen daardoor ook gaan ontspannen zoals de bekkenbodem spieren.

Dit heeft een gunstig effect op problemen die veroorzaakt worden door een te hoge spanning in dit gebied.

Problemen met ontlasting en urine, problemen bij het vrijen, impotentie en orgasme kunnen verbeteren wanneer de spanning in het bekken vermindert.

Bij het loslaten van de spanning in dit kwetsbare gebied, kunnen emoties vrijkomen. De psoas slaat emoties op vandaar dat het ook wel de spier van de ziel wordt genoemd! Is er opgeslagen, verdriet, pijn, spanning,  trauma , wees dan extra zorgzaam voor jezelf!  Zorg voor een veilige setting en gun jezelf co-regulatie door een provider om zo veilig los te laten.

Uroloog dr.Eric Robins legt uit wat TRE doet voor zijn patiënten

adopZIE

by February 27, 2018

de geAdopteerde-coach

zien en gezien worden, durven kijken

zijn thema’s die voor velen normaal zijn maar voor een geadopteerde ( pleegkind ,’aangenomen kind’, donorkind) niet zo vanzelfsprekend is.

Jezelf ècht zien en erkenning krijgen voor jouw gevoelens, is een heel proces die bemoeilijkt wordt door onder andere belemmerende overtuigingen, overlevingsstrategieën en loyaliteitsconflicten.

adopZIE coaching begeleid je op je weg naar helder zicht en waar het wazig blijft, naar acceptatie.blog-8blog-7blog-6blog-2blog-1blog-3

Sed et ante at dui porta condimentum vel nec ante.

Proin dapibus, nunc ac tempor venenatis, tellus tortor hendrerit sem, a sollicitudin neque justo fermentum ante. Quisque non turpis sem. Cras mi quam, congue sit amet elementum ut, egestas vitae felis. Quisque facilisis magna id tortor malesuada, at molestie purus posuere. Aenean eget malesuada odio. Aliquam porta varius molestie. Pellentesque auctor faucibus lectus, in consectetur mauris facilisis at. Donec sollicitudin venenatis orci vel aliquet. Etiam commodo nulla turpis, nec interdum est rutrum at. Sed a dui porta, faucibus leo ac, accumsan risus. Donec posuere faucibus ante, vel viverra nunc blandit ut. In hac habitasse platea dictumst. Maecenas mollis eu metus et eleifend. Nunc ut nunc vitae tellus ornare imperdiet.

RELATED POSTS

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie. Sed suscipit sollicitudin nulla tempor congue. Integer sed elementum odio.