TSR

traumastressrelease


Wil je meer invloed hebben op je welzijn, je weerstand en je gezondheid? Verlang je naar meer bewustzijn van de signalen die je lichaam je geeft? Merk je dat spanning je gezondheidsklachten verergeren? Heb je behoefte om vooral aan de hand van fysieke ervaringen te werken aan balans en je gezondheid?

Hoe zou het zijn om meer inzicht te krijgen in je zenuwstelsel in verhouding tot je welzijn? Inzicht krijgen in wat je zenuwstelsel allemaal heeft doorstaan en daar 'vriendjes' mee worden, loslaten wat niet meer vastgehouden hoeft te worden. En daar zelf invloed op hebben voor een optimale balans tussen lichaam en geest?


Dat kan met TSR oftewel: Trauma Stress Release. TSR richt zich op het verminderen van spanning en stress in je lijf met als doel een optimale balans tussen een gezonde geest en vitaal lichaam te creëren. Hierbij zet ik verschillende technieken in, waaronder Tension Releasing Exercises (TRE®) en SSP (Safe and Sound Protocol en de Polyvagaal Theorie Therapie.

Wil je diepe spanning loslaten, weer ervaren hoe het is om je echt veilig en verbonden te voelen? Wil je beter je grenzen aangeven door te leren ‘spelen’ met de signalen van je lichaam? Dat kan met TRE® en SSP vanuit de Polyvagaal Theorie!

Heb je last van belemmerende overtuigingen of overlevingsstrategiën die je wilt onderzoeken en herstructureren met bijvoorbeeld Voice Dialoque of natuurcoaching? Alles staat met elkaar in verbinding en dat maakt de holistische aanpak van TSR uniek: op een luchtige speelse wijze, met humor en diepgang gaan we de voor jou spelende thema's transformeren!

wat is de Polyvagaal Theorie?

niets vaags aan de Nervus Vagus

De theorie geeft inzicht in het autonome zenuwstelsel en leert je de overlevingsrespons af te remmen of juist te activeren. Invloed hebben op hoe je lichaam reageert : actie of ontspanning.
Hoe reageer ik op stress, waar sta ik op de stressladder, wat zijn mijn overlevingsstructuren en overtuigingen zijn vragen die zichtbaar worden. Door te leren voelen welke signalen je lichaam je geeft en daarop te acteren doorbreek je belemmerende patronen.

Door te leren hoe jij invloed kunt uitoefenen op wat jouw zenuwstelsel je vertelt, krijg je invloed op het welbevinden van jouw lichaam en geest.

Alles draait om veiligheid, verbonden zijn met jezelf. Ben ik 'veilig'? Hoe voelt dat eigenlijk? Hoe breng ik mijn zenuwstelsel weer naar 'veilig' ? De Polyvagaal Theorie helpt je naar 'social engagement' zoals de Amerikanen het zo mooi noemen: diepe verbondenheid met jezelf waardoor relaties met anderen versterken.

Zo heb je invloed op een harmonieuzer leven!

wat is Tension Releasing Exercises?

loslaten wat is vastgezet

Tension Releasing Exercises is een even simpele als doeltreffende methode om spanning, stress en onverwerkte emoties los te laten. Het brengt in beweging wat zich vast heeft gezet in je lijf.
De methode bestaat uit een serie fysieke oefeningen die het natuurlijke ontladingsmechanisme triggeren. Het spontane trillen dat hierdoor ontstaat, geeft een uitweg aan vastgehouden spanning. Hierdoor kan het lichaam terugkeren naar zijn natuurlijke ontspannen staat: veilig.
De trilling die met TRE geïnitieerd wordt, schudt de zenuw die voor ontspanning zorgt , de Nervus Vagus, wakker. Hierdoor worden je stresshormonen verlaagd wat je immuunsysteem weer versterkt!

Zo leer je ontspannen en je lichaamssignalen in te zetten voor een optimale gezondheid!

wat is Safe and Sound Protocol?

luistertherapie

stem je oren naar rust

SSP is een passieve, evidence based luistertherapie om het zenuwstelsel te kalmeren. Het is ontwikkelt door Stephen Porges die tevens de Polyvagaal Theorie heeft beschreven. Het gehoor staat in nauw contact met onze emoties.

Veel lichamelijke en psychische klachten komen voort uit opgelsagen, onverwerkte emoties waardoor ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Met name de Nervus Vagus, het parasympatische zenuwstelsel (het rustgevende zenuwstelsel) , werkt dan minder goed. Door deze te prikkelen door speciaal geprepareerde muziek, worden prikkels beter gereguleerd en komt het zenuwstelsel tot rust.

Een zenuwstelsel dat continue op de waakzaamheid-stand staat mag loslaten en weer veiligheid ervaren. Met gevoelens van rust en veiligheid, verbondenheid met jezelf en anderen tot gevolg!

De complexe werking van ons gehoororgaan wordt goed in beeld gebracht in onderstaande video. Het maakt inzichtelijk hoeveel zenuwen en spiertjes betrokken zijn bij het opvangen van geluid en de verwerking ervan. Het doen ontspannen van deze spiertjes en zenuwen middels SSP heeft een positief effect op de nabij gelegen Nervus Vagus.

TRE® Polyvagaal Theorie