lessstressles4

yes less stress less!

#weekvandewerkstress dag 4:

‘grenzen’, we zijn net mensen!

Langdurig over je grenzen gaan, is zo stressvol dat je uiteindelijk burnout kunt raken. Hoe dit kan gebeuren en waarom je dit soms zelf niet door hebt, heb ik de afgelopen dagen beschreven. Als je zelf je alarmsignalen niet herkent kan het helpen daar hulp bij te zoeken.
Bij TRE komen patronen naar boven. Tijdens de sessie vraag ik steeds naar sensaties in het lijf. Soms zie ik al iets gebeuren vòòrdat de cliënt het voelt. Vaak wordt er gereageerd met ‘ oh, maar dat heb ik altijd als ik...’ en juist daar gaat het om. Sommige sensaties zijn we zo gewoon dat we ze niet meer herkennen als een signaal van ons lijf om rustig aan te doen!
Dit kan bijvoorbeeld hartkloppingen zijn ( cliënt: ik dacht altijd dat ik daar ‘door heen’ moest’) gevoel van misselijkheid, natte handen, flush (cliënt met rood hoofd en vlekken in nek: ‘ik voel het niet eens’), kramp, irritatie (cliënt: ik wordt altijd zo snel boos). Allemaal tekenen dat je over je grenzen gaat.
Door diep spanning los te laten, ‘zak’ je meer in je lijf en ga je beter voelen. Door beter te voelen, kun je meer je grenzen aan geven en zit je lekkerder in je vel. Hierdoor gaat je energie weer stromen en is er weer ruimte voor je passie. Passie en het gebruiken van je talenten is belangrijk voor je werkgeluk! Daarover meer op dag 5!

No Comments Yet.

Leave a comment