In balans met behulp van TRE

In balans met behulp van TRE

Tension & Trauma Releasing Exercises is een zelfhulp methodiek om diepliggende spanning los te laten. Met behulp van een paar oefeningen trigger je je lichaamseigen manier om spanningen los te laten. Sensaties als warmte & koude, rillen, beven, trillen zorgen ervoor dat je ontlaadt.

In onze samenleving is het tonen van je kwetsbaarheid niet stoer. Trillen is een teken van zwakte dus hebben we geleerd dat te onderdrukken maar wie herkent het niet? Trillen nadat we geschrokken zijn? Trillen voor een presentatie? Trillen van woede?  Het is alleen niet cool dus doen we er alles aan om het niet te laten zien. Met gevolg dat de spanning in ons lijf blijft opgeslagen.

Hormoonspiegels blijven hoog, spieren blijven gespannen, je zenuwstelsel blijft op 'aan'  met allerlei klachten van dien.
Verhoogde stresshormonenspiegels  zorgen voor een verminderde weerstand dus  immuunproblemen en bloeddruk problemen als ze chronisch verhoogd aanwezig blijven in het lichaam . Psychische en lichamelijke klachten en schade aan organen kunnen hier het gevolg van zijn. (denk aan vatbaarheid voor infecties , burn-out,  hart-en vaatziekten en hersenaandoeningen)

De spanning blijft ook opgeslagen in onze spieren. Met name in de spieren in de romp die zorgen voor onze balans: de psoas of lendenspieren.

'een kijkje in het bekken'

Deze spiergroep kan voor veel klachten zorgen als de spanning niet ontlaadt:

-Door de spanning op de ruggegraat trekt de rug schreef en kan dat pijn veroorzaken in de rug, nek, schouders , kniëen, gewrichten oftewel :in je hele bewegingsapparaat.

-De psoas loopt tot aan het diafragma daardoor kunnen ook benauwdheidsklachten en ademhalingsproblemen voordoen. Vandaar dat je bij stress 'hoog in de ademhaling' kan gaan zitten bijvoorbeeld en 'je adem gaat stokken' bij angst. Chronische hyperventilatie kan ook een uiting zijn van chronische spanning op het middenrif.

-De psoas  beschermd de buik organen en geeft je brein door een web aan zenuwen (N. Vagus) een signaal naar je brein dat je veilig bent.  Spanning geeft een druk op de organen waardoor buik klachten ontstaan en je brein een signaal ' niet veilig ' krijgt. Het bekende 'onderbuik gevoel' en  het gevoel van' misselijkheid en pijn in de buik van de spanningen'!

Veel lichamelijke klachten zijn dus te herleiden door, onbewuste, spanning in het lichaam. Door de natuur zijn gang weer te laten gaan, breng je je zenuwstelsel balans en kom je tot rust. Met de oefeningen initiëren we de therapeutische tremoren en leren we weer loslaten. Ons kwetsbaarheid tonen is oké. Trillen is goed...dus: laten we lekker gaan loslaten met z'n allen!

Met TRE hoef je niet in de emotie of herbeleving: Je hebt het zelf onder contrôle en nadat je het hebt aangeleerd kan je het zelf toepassen waar en wanneer je het wilt. Zo wordt je niet afhankelijk van een coach of therapeut en kan je jezelf in balans houden!

Nieuwsgierig naar Tension & Trauma Releasing Exercises? Bekijk dan deze introductie video: TRE David Bercelli