In balans met behulp van TRE

In balans met behulp van TRE

Tension & Trauma Releasing Exercises: Een zelfhulp methodiek om diepliggende spanning los te laten. Met behulp van een paar oefeningen trigger je je lichaamseigen manier om spanningen los te laten. Sensaties als warmte & koude, rillen, beven, trillen zorgen ervoor dat je ontlaadt.

Alleen is het tonen van je kwetsbaarheid niet stoer , trillen is een teken van zwakte dus hebben we geleerd dat te onderdrukken maar wie herkent het niet? Trillen nadat we geschrokken zijn? Trillen voor een presentatie? Trillen van woede? Trillen is alleen niet cool dus doen we er alles aan om het niet te laten zien. Met gevolg dat de spanning in ons lijf blijft opgeslagen.

Hormoonspiegels blijven hoog, spieren blijven gespannen met allerlei klachten van dien.
Stresshormonen zoals adrenaline en corticosteroïde kunnen zorgen voor immuunproblemen en bloeddruk problemen als ze chronisch verhoogd aanwezig blijven in het lijf. Lichamelijke klachten en schade aan organen kunnen hier het gevolg van zijn. (denk aan vatbaarheid voor infecties en hart-en vaatziekten en hersenaandoeningen)

De spanning blijft ook opgeslagen in onze spieren. Met name in de spieren in de romp die zorgen voor onze balans: de psoas of lendenspieren.

'een kijkje in het bekken'

Zij kunnen voor veel klachten zorgen als de spanning niet ontlaadt:

-Door de spanning op de ruggegraat trekt de rug schreef en kan dat pijn veroorzaken in de lage rug, hoog, nek, schouders , kniëen, gewrichten oftewel :in je hele bewegingsapparaat.

-Doordat de psoas tot aan het diafragma loopt, kunnen er ook benauwdheidsklachten en ademhalingsproblemen voordoen. Vandaar dat je bij stress 'hoog in de ademhaling' kan gaan zitten bijvoorbeeld en 'je adem gaat stokken' bij angst. Chronische hyperventilatie kan ook een uiting zijn van chronische spanning op het middenrif.

-Doordat de psoas de buik organen beschermd kan spanning een druk op de organen geven waardoor buik klachten ontstaan. Wellicht herken je het gevoel van' misselijkheid en pijn in de buik van de spanningen'!

Veel lichamelijke klachten zijn dus te herleiden door, onbewuste, spanning in het lijf. Door de natuur zijn gang weer te laten gaan, breng je je lijf weer in balans. Met de oefeningen initiëren we de therapeutische tremoren en leren we weer loslaten. Ons kwetsbaarheid tonen is oké. Trillen is goed...dus: laten we lekker gaan loslaten met z'n allen!

Met TRE hoef je niet in de emotie of herbeleving: Je hebt het zelf onder contrôle en nadat je het hebt aangeleerd kan je het zelf toepassen waar en wanneer je het wilt. Zo wordt je niet afhankelijk van een coach of therapeut en kan je jezelf in balans houden!

Nieuwsgierig naar Tension & Trauma Releasing Exercises? Bekijk dan deze introductie video: TRE David Bercelli

Tension & Trauma Releasing Exercises,TRE & brein neuroplasticiteit