TRE voor Oekraïnse vluchtelingen

Tension Releasing Exercises voor Oekraïnse vluchtelingen

TRE® waar het in oorsprong voor bedoeld was: mensen in ramp-en oorlogsgebieden een zelfhulptool bieden om diepe spanning te ontladen om zo verdere traumatisering te voorkomen.

TRE® waar het in oorsprong voor bedoeld was: mensen in ramp-en oorlogsgebieden een zelfhulptool bieden om diepe spanning te ontladen om zo verdere traumatisering te voorkomen.

David Berceli, ooit zelf getraumatiseerd geraakt in oorlogsgebied, observeerde mens en dier in stress en de fase er na. Bibber, beven en trillen hielp in de ontlading van spanning en met dat gegeven heeft hij een opbouw aan oefeningen opgesteld waardoor je in een neurogene, onladende trilling komt. Spierspanning en stresshormonen verlagen en het lichaam kan een stukje terug naar rust en 'veilig'.

Rust en veilig was het laatste wat de deelnemers uit Oekraïne voelde bij aanvang van hun eerste Tension Releasing Exercises ervaring.

Wat een dappere vrouwen die alles hebben achtergelaten en alleen of alleen met kind hier naartoe zijn gekomen. Bijzondere verhalen waar pijn, verdriet en wanhoop niet in woorden uit te drukken leek. Des te intenser waren de uitingen van het lichaam, fysieke pijn, misselijk, eetdrang, hoofdpijn, hartkloppingen. In hun hoofd blijft het maar malen met gedachten ' heb ik er goed aan gedaan, hoe gaat het met mijn man, zus, hoe moet het met werk geld' malen malen malen waardoor ze slecht slapen en daardoor weer meer lichamelijke klachten krijgen.

Dit moet doorbroken worden! Eenmaal in neurogene trilling kon er losgelaten worden. Praten hoefde niet, hun lijf vertelde het verhaal.

Na de sessie zag ik ontroerde, dankbare gezichten. Hoe ze zich voelde?'

I am releaved to experience that my reaction to stress and trauma is normal' " I now know my husband was in freeze and I was in fight modus, I understand him better now''I feel so relaxed'

En ik? Ik voel me voldaan maar ook triest dat ik in ons eigen land 'de doelgroep oorlogsslachtoffers' heb mogen begeleiden'. Dat het zo ver kon komen...

Een reactie die mij het meeste raakte en waar David Berceli het voor bedoelt heeft:

'I am feeling happy because now I have a tool to keep myself sane'.

Dank aan David berceli en www.traumaprevention.com quote:

"Neurogenic tremors” should be considered a fundamental human right just like the United Nations declared water, food and sanitation as fundamental human rights“ (Anonymous)

( leer TRE bij een gecertificeerde TRE Provider, zie www.tre-nederland.nl)

No Comments Yet.

Leave a comment