TRE® voor vluchtelingen

TRE® voor vluchtelingen

Iedere vrijdag ochtend begeleidt Alice Roorda, psycholoog en TRE® provider ,een groep jongeren die verblijven in het vluchtelingenkamp in Athene. Tijdens mijn bezoek mocht ik haar assisteren tijdens de groepssessie TRE. Op weg naar de locatie, een opvangcentrum voor mannelijke vluchtelingen tot 21 jaar, liepen we door de sjiekste wijk van Athene die overging in een grimmige achterbuurt. De wijk die bekend staat als 'de anarchisten buurt' kwam bedreigend over, zeker toen er een M.E. busje voor ons stopte en zwaar bewapende mannen zich verspreidden op straat. Via een meer veilige omweg bereikte we het opvangcentrum.

Wat me meteen opviel was de gezellige, relaxte sfeer en de rumoer van spelende jongeren in het huis. Er werd gestoeid, gekaart en gecomputerd. Hartelijk werden we ontvangen en voor wie behoefte had kon mee doen aan een TRE sessie. Een tolk was aanwezig voor hen die geen Engels sprak. Een jongen die de week ervoor had meegedaan en het heel fijn had gevonden, sloeg deze keer over. Er was van alles los gekomen wat hij nog aan het verwerken was.


Een paar mannen uit Afghanistan en Congo deden voor het eerst mee. In een kort voorgesprek over stress werd me duidelijk hoeveel er opgeslagen zit in deze jonge lijven. Opmerkingen als

‘ik voel altijd spanning in mijn lijf’
‘help me alsjeblieft er van af te komen’

gaven voor mij de ontreddering aan. Sommigen zitten dan ook al twee jaar in het kamp hutje mutje op elkaar, zonder uitzicht op een toekomst…

De oefeningen deden we in aangepaste vorm: in een kring en steunend aan elkaar om verbinding en veiligheid te creëren. Eenmaal liggend op een matje kon de één zich geheel overgeven aan het proces terwijl de ander nog wat onwennig om zich heen keek. Voor allen gold rust en ontspanning wat in het kamp niet te vinden is. We sloten af met een lang rust moment waar allen zich konden overgeven aan de warme en veilige omgeving.


Wat mij heeft geraakt, is dat ondanks de continue stress die deze jongens vertelde te ervaren, ze zoveel vriendelijkheid en enthousiasme uitstraalden. In het opvangcentrum wordt van alles aangeboden voor de jeugd uit het vluchtelingenkamp. Sporten, taal, samen koken enzovoort, en dus TRE®.

Trots op Alice die geheel belangeloos haar steentje daaraan bijdraagt om het iets dragelijker te maken voor deze ontheemde kinderen.

Ook iets doen voor de vluchtelingen jongeren in Athene? Doneer bijvoorbeeld op: https://velosyouth.org/donate/

No Comments Yet.

Leave a comment