wandelcoaching: Boodschap uit de Natuur

Ze loopt met forse stappen recht op een boom af. Mijn cliënte slaakt een zucht en wijst met beide handen naar de cactusachtige boom.

'Dit ben ik!' roept ze uit!

De volle aanwezigheid, de velen takken, de scherpe kanten alles symboliseert voor haar hoe ze in het leven staat. En daar is ze klaar mee! Ze wil niet meer zo veroordelend en hard zijn.

We onderzoeken met behulp van de boom en maken ruimte met behulp van de boom. Haar scherpte heeft haar geholpen maar heeft ze niet meer nodig. Langzaam loopt ze van de boom weg maar echt afstand nemen voelt niet goed. Dan ziet ze een soortgelijke boom maar iets kleiner, minder vol, minder scherp. Voordat ik het weet staat ze bij die boom en wordt de uitdrukking op haar gezicht milder.

‘Kijk, deze boom past mij beter, ik heb namelijk nog wel wat van mijn hardheid en scherpte nodig. Zeker in mijn werk als ambulanceverpleegkundige!’. Het voelt niet goed om dat helemaal los te laten maar ik voel wel dat er in plaats van stekels iets anders in mij groeit.’

We wandelen verder en op mijn vraag of ze dat wil onderzoeken, komt ze tot stilstand bij een prachtige boom in bloei. ‘Ik wil dat ik me zo kan voelen, zacht, stralend, positief maar zo ver ben ik niet’. Ze vertelt hoe het bij haar borrelt van binnen, dat ze haar zachte kant eindelijk mag voelen en mag laten zien. Emoties die lang weg gedrukt zijn geweest om te kunnen overleven.

Nu mogen ze er zijn en kan ze voorzichtig met zachtheid naar zich zelf kijken. Voordat we de sessie afronden vraag ik haar of iets in de omgeving haar aandacht trekt. Wederom loopt ze naar een boom die de bloesem nog in de knop heeft. ‘Kijk eens hoe symbolisch Angelique!’. Met een tevreden gevoel voor waar ze nu staat, ronden we de sessie af. In een volgende sessie gaan we verder op onderzoek uit met de helpende hand van de natuur!

No Comments Yet.

Leave a comment