Angelique Pollen

Wie ben ik?

Angelique Pollen, Afstandskind uit het doorgeefhuis Moederheil in Breda. Pleegkind, adoptiekind en ‘goed terecht gekomen’. Carriere gemaakt in de zorg en vooral als een vis in het water in mijn werk op IC’s en op de ambulance. Ik pakte aan, ging niets uit de weg. Werkte, zegde baan en huis op om te reizen, kwam terug en startte opnieuw om te werken voor een volgend avontuur. Altijd bezig met een opleiding, persoonlijke ontwikkeling maar met een frustratie waarom het fysiek vaak minder ging.

Rond mijn dertigste kreeg ik een nieuwe huisarts die verrast keek naar het dossier dat ik bij haar op tafel legde.

Ze zei met een opgetrokken wenkbrauw

“dat is nogal een dik dossier voor zo’n jonge vrouw”

Ik voelde me niet serieus genomen en aangevallen, ik kon er toch niets aan doen dat ik zoveel mankeerde? Ook deze huisarts keek niet verder dan de dikte van mijn dossier en zo rommelde ik niet wetend verder.

Noem een klacht en ik herken het wel, noem een specialist en ik ben er geweest. Was het ene opgelost dan volgde de andere klacht. Soms vaag en niet te definieren soms een aanwijsbare aandoening. Heel frustrerend.

Op mijn zesde werd ik bijvoorbeeld onderzocht door een neuroloog omdat ik hevige migraine aanvallen had. Ik kan me de vieze penetrerende plak van de EEG op mijn hoofd nog herinneren. En de uitslag: niets neurologisch aan de hand. Mogelijk spanning maar daar werd verder niets mee gedaan. Spanning die zich ook uiten op andere manieren. Ik was het meisje dat zo trilde en tijdens het spelen plots moest overgeven. Dat deed ik even snel in een ouderwetse metalen vuilnisbak die overal stonden. Nachtmerries, slaapwandelen en bedplassen tot latere leeftijd was mij ook gewoon. Hierop terugkijkend alle signalen voor psychische begeleiding maar in die tijd was het Tender Loving Care en vooral doorgaan.

Vanaf mijn 18e ging ik af en aan aan de bloeddrukverlagende medicijnen en hartmedicatie voor een ritmestoornis (AVNRT), bezocht een cardioloog, internist, reumatoloog maagdarmlever arts, KNO arts en liep regelmatig bij de fysio. Soms was er een diagnose waarvoor medicatie maar vaak ook niet. Niemand die de link legde met opgeslagen spanning in mijn lichaam die de klachten veroorzaakte of een aandoening verergerde.

Dat kwartje viel toen ik plots tijdens mijn werk op de ambulance een ervaring had die mijn ogen opende

mijn lichaam vertelde mij van alles maar ik luisterde niet!

We reden met spoed naar een doorsnee melding toen ik uit het niets naar en misselijk werd. Op het moment dat ik mij naar mijn collega draaide om aan te geven dat ik onwel werd, flitste we langs een huis waar ik jaren eerder een familie drama had meegemaakt. Er aan voorbij zakte mjjn klachten af. Ik realiseerde me dat mijn lichaam eerder wist dan mijn brein wat er was gebeurd: the body kees the score, je slaat van alles onbewust op.
Bij mij waren het gebeurtenissen van mijn vroege leven en de ervaringen van mijn werk als verpleegkundige op de IC/CCU en ambulance.

Hoe  moest ik verder?

Voor mijzelf ging ik op zoek naar hoe ik zelf stressvolle situaties en traumatische ervaringen kon loslaten. ik volgde een Lifecoach opleiding, ervaarde TRE en was oprecht geëmotioneerd hoe simpel en nuchter deze manier van spanning loslaten is. Het oeroude mechanisme van loslaten wordt getriggerd,; trillen en ik herkende dit! Mijn hele leven verzette ik mij tegen trillen en nu bleek dat een natuurlijk ontladings mechanisme te zijn!
Ik verdiepte me in de Polyvagaal Theorie. Ging aan de slag met mijn eigen karakterstructuren en overlevingsmechanisme die zichtbaar werden. Zo richte ik mij bijvoorbeeld altijd op een ander, op zijn of haar behoefte. Zorgde, loste gevraagd en ongevraagd op en ging voorbij aan mijn eigen wensen. Die voelde ik ook niet omdat ik zo ‘aan’ stond en omdat die door het aanpassen als adoptiekind niet ontwikkeld was.  Door mijn lichaam naar rust te brengen, kon ik gaan voelen wat ik wilde, wat mijn grenzen zijn.
Ik volgde daar ook de nodige therapie en opleidingen voor en ontwikkelde zo mijn eigen aanpak voor mijn cliënten.

In Corona tijd kreeg ik steeds meer mensen die autonoom zo uit balans waren door bv burnout, M.E., long-covid. TRE werd als te inspannend ervaren of verergerde de symptomen door overprikkeling. Ik ging op zoek naar iets nog subtieler om het zenuwstelsel weer in balans te helpen en stuitte op SSP. Waar TRE op een actieve manier de Nervus Vagus ( rustgevende zenuwstelsel) activeert, gebeurt dat bij de luister therapie SSP op een passieve manier. Een geweldige aanvulling in mijn praktijk!

Conflict reguliere zorg

Mijn werk in de reguliere zorg werd steeds moeilijker te rijmen met mijn nieuwe inzichten: spanning-stress-trauma verergert en-of veroorzaakt veel gezondheidsklachten.( SOLK, ALK, GHIA)  Ik liep steeds vaker aan tegen de zinloosheid van onderzoeken, ingrepen, medicatie. Geruststelling, goede uitleg en een luisterend oor was naar mijn optiek vaak een betere remedie maar dat past nog niet in ons zorgsysteem. Ik ben gestopt met het geweldige vak en gebruik nu mijn kennis om mensen bewust te maken van het effect van spanning-stress-trauma op hun lichaam. Preventief, palliatief en curatief.

Regulier en alternatief in samenwerking

SOLK, ALK onbegrepen lichamelijke klachten, psychosomatische en chronische aandoeningen, westerse/ welvaart ziektes we hebben er allemaal wel eens mee van doen. Een mogelijke oorzaak is dat het zenuwstelsel in een zeer vroeg stadium in een shock toestand is gebleven,  ACE Adversed Childhood Experiences en  GHIA Global High Intensity Activation mag niet langer onderkent worden in de benadering van gezondheid.  Het zenuwstelsel is te resetten, het is te kalmeren!

Het belang van een holistische benadering en integratieve zorg wordt steeds meer ingezien en hoop dat dat het nieuwe normaal gaat worden!
Welke klacht, probleem je ook hebt neem vrijblijvend contact op om te kijken of ik wat betekenen kan!

Betekent dit dat TSR alles oplost?

NEE, ook ik heb nog steeds last van stress, van mijn overlevingsstructuren en gezondheidsklachten. Dat is bijna inherent aan onze westerse maatschappij. Wel heb ik er meer invloed op en voel ik me stabieler, gelukkiger.

Dat wil ik met jou delen,  dat wil ik jou ook leren!

Zenuwstelsel in je Macht, Jij in je Kracht!

Mijn Opleidingen

Ils Unyte integrated listening USA
TRE® mentor io, Trauma & Tension Releasing Exercises Advanced Course Japan en  Amsterdam met David Berceli

HBO opleiding bij Atma Instituut in Amersfoort.

CPION geaccrediteerd

Neuro-Affective Ontwikkelings Psychologie en Interventies
 
LFF instituut
SOSA 208048  Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk.
 
NVIC registratie
06053178
BIG registratie 49027847630

2022 Use Youre Talents Breda

MISSIE

Integrale gezondheidszorg in Nederland! Samenwerking tussen reguliere zorg en complementaire zorg. Mijn doel is bewustwording van de gevolgen van stress en onbewust opgeslagen traumatische ervaringen op ons systeem, onze gezondheid. En hoe we dat kunnen resetten met onze lichaamseigen oude mechanismen zoals TRE® en Polyvagal Theory! Prikkel die Nervus Vagus! Die life skills van toen DE life skills van NU maken!

VISIE

Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg leerde ik steeds meer dat veel lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen veroorzaakt of verergerd worden door spanning, stress en trauma. De reguliere zorg besteedt hier te weinig aandacht aan en dat zorgt voor onnodig lijden. Met behulp van alternatieve zorg kun je zelf de regie nemen in het verbeteren van je weerstand en daarmee je gezondheid. Door eeuwenoude ontladingsmechanismen zoals vibratie weer in ons leven toe te laten, en door opnieuw te leren luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft, kunnen we onszelf beter reguleren. Dit heeft een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid!

AANPAK

Met behulp van coachingtools onderzoeken we de gevolgen van stress, spanning en of de emotionele belasting van je werk of privéleven. Dan kijken we samen welke methode het beste bij jou past om je te helpen weer in balans te komen. Mijn aanpak geeft inzicht in belemmerende patronen en helpt om los te laten wat vast zit in je lichaam. Zo herschrijf je banen voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid! Van daaruit krijg je handige tips en oefeningen om je veerkracht te versterken en te behouden. Dit alles vanuit een no-nonsense aanpak.