TSR – Trauma Stress Release

TRAUMA STRESS RELEASE

Wil je meer invloed hebben op je welzijn, je weerstand en je gezondheid?

Verlang je naar meer bewustzijn van de signalen die je lichaam je geeft?

Merk je dat stress je gezondheidsproblemen verergert?

Wil  je vooral op basis van lichamelijke ervaringen werken aan je balans en je gezondheid?

Hoe zou het zijn om meer inzicht te krijgen in je zenuwstelsel in relatie tot je welzijn?

Inzicht krijgen in wat je zenuwstelsel heeft meegemaakt en er ‘vrienden’ mee worden, loslaten wat niet meer vastgehouden hoeft te worden. En dat zelf beïnvloeden voor een optimale balans tussen lichaam en geest?

Dat kan met TSR: Trauma Stress Release!

TSR richt zich op het verminderen van spanning en stress in je lichaam met als doel een optimale balans te creëren tussen een gezonde geest en een vitaal lichaam.

Ik gebruik hiervoor verschillende technieken, waaronder Tension Releasing Exercises (TRE®) en SSP (Safe and Sound Protocol) en de Polyvagal Theory  in Therapy.

Wil je diepe spanningen loslaten, opnieuw ervaren hoe het is om je echt veilig en verbonden te voelen? Wil je beter je grenzen aangeven door te leren ‘spelen’ met de signalen van je lichaam? Dat kan met TRE® en SSP uit de Polyvagaal Theorie!

Heb je last van beperkende overtuigingen of overlevingsstrategieën die je wilt onderzoeken en herstructureren met bijvoorbeeld Voice Dialoque of natuurcoaching? Alles is met elkaar verbonden, wat de holistische benadering van TSR uniek maakt:

op een luchtige, speelse manier, met humor en diepgang, transformeren we de thema’s die bij jou spelen!

 

WAT IS DE POLYVAGAAL THEORIE

NIETS VAAGS AAN DE NERVUS VAGUS

De theorie geeft inzicht in het autonome zenuwstelsel en leert je de overlevingsreactie te vertragen of te activeren. Beïnvloeden hoe je lichaam reageert: actie of ontspanning. Hoe reageer ik op stress, waar sta ik op de stressladder, wat zijn mijn overlevingsstructuren en overtuigingen zijn vragen die zichtbaar worden.

Door te leren voelen welke signalen je lichaam je geeft en ernaar te handelen, doorbreek je belemmerende patronen.

Door te leren hoe je invloed kunt uitoefenen op wat je zenuwstelsel je vertelt, kun je het welzijn van je lichaam en geest beïnvloeden. Het draait allemaal om veiligheid, verbonden zijn met jezelf. Ben ik ‘veilig’? Hoe voelt dat eigenlijk? Hoe breng ik mijn zenuwstelsel weer ‘veilig’?

De Polyvagal Theory helpt je bij ‘social engagement’ zoals de Amerikanen het zo mooi noemen: een diepe verbinding met jezelf, die de relaties met anderen versterkt.

Zo  heb je invloed een  harmonieuzer leven!

 

WAT IS TENSION RELEASING EXERCISES

LOSLATEN WAT IS VASTGEZET

Tension Releasing Exercises is een eenvoudige maar effectieve methode om spanning, stress en onverwerkte emoties los te laten. Het zet in beweging wat zich in je lichaam heeft vastgezet. De methode bestaat uit een reeks fysieke oefeningen die het natuurlijke ontladingsmechanisme activeren. Het spontane trillen dat daardoor ontstaat, biedt een uitweg voor vastgehouden spanning. Hierdoor kan het lichaam terugkeren naar zijn natuurlijke ontspannen toestand: veilig. De trilling die met TRE wordt geïniteerd, schudt de zenuw die voor ontspanning zorgt wakker, de Nervus Vagus. Hierdoor verlaagd de spierspanning en level stresshormonen in je lichaam. Wat op zijn beurt je immuunsysteem versterkt!

Zo leer je ontspannen en lichaamssignalen te gebruiken voor een optimale gezondheid!

 

WAT IS HET SAFE AND SOUND PROTOCOL

luister therapie
stem je oren naar rust

SSP is een passieve, evidence-based, luistertherapie om het zenuwstelsel te kalmeren. Het is ontwikkeld door Stephen Porges, die ook de Polyvagal-theory beschreef. Het gehoor staat in nauw contact met onze emoties. In de diernwereld zie je dat goed terug: het oren spitsen voor gevaar. Wij mensen doen dat ook maar waar dieren de spanning los schudden nadat het gevaar geweken is, houden wij vaak die spanning vast. Het oorspiertje, de M. Stapedius, komt dan niet terug naar een gezonde spanning. Het zenuwstelsel blijft dan het signaal ‘gevaar, niet veilig’ krijgen. je blijft aan staan!   Veel lichamelijke en psychische klachten ontstaan ​​door opgeslagen, onverwerkte emoties, die een verstoring van het autonome zenuwstelsel veroorzaken. Met name de Nervus Vagus, het parasympathische zenuwstelsel (het rustgevende zenuwstelsel), werkt minder goed. Door  de M. Stapedius  te triggeren, door speciaal gefilterde muziek, worden prikkels beter gereguleerd en krijgt het zzenuwstelsel, de Nervus Vagus het signaal ‘veilig’ . Zo komt  het zenuwstelsel tot rust.

Een zenuwstelsel dat continu in de alarmmodus staat, kan loslaten en weer veiligheid ervaren. Met gevoelens van rust en zekerheid, verbinding met jezelf en anderen als resultaat!

 

De complexe werking van ons gehoororgaan wordt goed geïllustreerd in onderstaande video. Het geeft inzicht in hoeveel zenuwen en spieren betrokken zijn bij het ontvangen en verwerken van geluid. Het op juiste spanning krijgen van deze spieren en zenuwen door SSP heeft een positief effect op de nabijgelegen Nervus Vagus. 
Je oren en het effect op je gevoel van veiligheid, verbinding en gezondheid!