Safe and Sound Protocol

luister therapie
stem je oren naar rust

SSP is een passieve, evidence-based, luistertherapie om het zenuwstelsel te kalmeren. Het is ontwikkeld door Stephen Porges, die ook de Polyvagal-theory beschreef. Het gehoor staat in nauw contact met onze emoties. In de diernwereld zie je dat goed terug: het oren spitsen voor gevaar. Wij mensen doen dat ook maar waar dieren de spanning los schudden nadat het gevaar geweken is, houden wij vaak die spanning vast. Het oorspiertje, de M. Stapedius, komt dan niet terug naar een gezonde spanning. Het zenuwstelsel blijft dan het signaal ‘gevaar, niet veilig’ krijgen. je blijft aan staan! Veel lichamelijke en psychische klachten ontstaan ​​door opgeslagen, onverwerkte emoties, die een verstoring van het autonome zenuwstelsel veroorzaken. Met name de Nervus Vagus, het parasympathische zenuwstelsel (het rustgevende zenuwstelsel), werkt minder goed. Door de M. Stapedius te triggeren, door speciaal gefilterde muziek, worden prikkels beter gereguleerd en krijgt het zzenuwstelsel, de Nervus Vagus het signaal ‘veilig’ . Zo komt het zenuwstelsel tot rust.

Een zenuwstelsel dat continu in de alarmmodus staat, kan gaan loslaten en weer veiligheid ervaren. Met gevoelens van rust, veiligheid en verbinding met jezelf en anderen als resultaat!

De complexe werking van ons gehoororgaan wordt goed geïllustreerd in onderstaande video. Het geeft inzicht in hoeveel zenuwen en spieren betrokken zijn bij het ontvangen en verwerken van geluid. Het op juiste spanning krijgen van deze spieren en zenuwen door SSP heeft een positief effect op de nabijgelegen Nervus Vagus en dus op onze gezondheid, gevoel van veiligheid en verbinding!