SSP luistertherapie veilig en op maat

SSP is een luistertherapie die bestaat uit 5 uur gefilterde muziek. Er is een klassiek versie, een moderne, een instrumentale en een Disney variant. Iedere versie heeft 3 gradaties van bewerking. Alle gradaties mogen max 4 per jaar doorlopen worden.

Voor ieder persoon is het effect van de muziek anders. Het is niet ‘even 5 uur luisteren en dan is mijn zenuwstelsel in balans’. Alhoewel er ook mensen zijn die op deze manier een mooi resultaat ervaren, is mijn ervaring dat er een diepere en effectievere shift wordt ervaren bij persoonlijke begeleiding.

Net als bij TRE kan er oud zeer geraakt worden, kan het zenuwstelsel fysiek, emotioneel en mentaal geraakt worden. Dan is goede regulatie van belang om niet ontregelt te raken. Begeleiding van een gecertificeerde SSP Provider zorgt voor het veilig doorlopen van het programma.

Omdat iedereen zo anders reageert, is het niet mogelijk een vast aanbod aan te bieden. Er zijn mensen waarbij na een paar seconden luisteren zoveel gebeurt dat de rest van de sessie daar aandacht aan besteed wordt. Een ander ervaart weinig responses. Sommige luisteren in totaal 1 uur in een paar maanden van het gehele aanbod. Een ander doorloopt alle drie de gradaties in korte tijd. Kortom er is geen vast plan, jouw lichaam bepaalt!

Mijn ervaring is dat onder begeleiding meer ervaren wordt en bewuster bewogen wordt in de shifts die plaatsvinden. Wanneer je kunt reguleren, kan je het veilig thuis beluisteren. Je ontvangt begeleidende werkbladen en krijgt begeleiding via mail. Bij bijzonderheden of gewenste verdieping kan je een sessie plannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet-helpende-gedachtes, overlevingsmechanisme, karakterstructuren, somatische patronen die door de therapie aan het licht komen of versterkt worden.