Blog

nek-schouderspanning & TRE Tension Releasing Exercises

by in Gezondheid, Hulpverleners, Tension Releasing Exercises mei 8, 2025

Help! Ik tril niet in mijn boven lichaam terwijl daar mijn spanning zit!

Dat is een veelgehoorde wens van mensen met nek- en schouderklachten. Logisch ook — het idee dat spanning op die plek letterlijk van je af kan trillen, klinkt heerlijk.

Maar ons lichaam heeft z’n eigen wijsheid. Het ontladingsproces — het moment waarop opgebouwde spanning loskomt — vindt z’n eigen weg. Soms duurt dat dagen, weken of zelfs maanden. En soms gebeurt het niet daar waar jij het voelt.

Sterker nog: vaak vindt de daadwerkelijke ontlading plaats op een heel andere plek in het lichaam dan waar je pijn ervaart. Dat noemen we afgeleide pijn.

Een goed voorbeeld daarvan is de psoasspier. Deze dieperliggende spier wordt vaak over het hoofd gezien, maar hij speelt een grote rol bij stress. De psoas zorgt ervoor dat we kunnen lopen, vluchten of vechten — onze oerreactie op gevaar. Bij aanhoudende spanning kan deze spiergroep constant aangespannen blijven, zonder dat je het direct merkt.

Wat wél voelbaar is? De gevolgen. Een gespannen psoas kan leiden tot spanning in:

  • je middenrif (waardoor je ademhaling hoger of oppervlakkiger wordt),
  • je grote rugspieren,
  • en jawel: je nek en schouders.

Door Tension Releasing Exercises (TRE) te beoefenen, breng je ontspanning in de psoasspier. Dit werkt als een domino-effect door in de rest van je lichaam. Daardoor is het helemaal niet altijd nodig om de trilling direct te voelen in je nek en schouders, zelfs als je daar pijn ervaart.

Laat je lichaam het tempo bepalen. Het weet wat het doet.

Merk je weinig effect van TRE?

Iedereen reageert anders op Tension Releasing Exercises. Soms merk je direct verandering, maar het kan ook zijn dat er weinig lijkt te gebeuren. Dat betekent niet dat het niet werkt — het lichaam heeft tijd nodig om zich veilig genoeg te voelen om spanning los te laten.

Ervaar je een blokkade of kom je niet verder?
Dan kan een begeleide sessie enorm helpend zijn. Soms is een interventie nodig om het proces te ondersteunen. Samen creëren we een veilige setting waarin je lichaam makkelijker tot ontlading komt.

Lisa Maria Glenk doet onderzoek naar TRE en spierspanning. In onderstaande video deelt zij een paar onderzoeksresultaten van metingen van spierspanning van de trapeziusspier ( monnikskapsspier) voor en na TRE!

https://youtu.be/uZ9DMZ5QBiI?si=QgRmxoLu1X2UTX9P